Mirna ljetna večer pokraj mora, ugodno društvo i fini riblji meni na stolu… Da, uskoro nam stižu ti dani za pamćenje i jedva ih čekamo, ali nešto iznimno bitno nedostaje u cijeloj priči – naša Franc Arman mlada malvazija.

Osmislili smo je upravo za takve trenutke, da bude idealan partner u ljetnim večerima, jer se njezina aromatičnost i svježina savršeno sljubljuju sa kvalitetnom ribom, školjkama i plodovima mora. Lagana, svježa, poletna i puna mirisa, baš kao i sunčani, opuštajući dani koji nam slijede.

Malvaziju uzgajamo u našim vinogradima u Nardučima nadomak Vižinade, kombinirano na crvenoj i smeđoj zemlji. Smeđa zemlja zaslužna je za aromatičnost, a crvena za mineralnost vina u kojem su svi mirisi i okusi postojani i intenzivni i do tri godine, koliko se mlada malvazija može konzumirati. Kao i svako vino iz vinarije Franc Arman, i mlada malvazija ima svoju specifičnost. Njezin miris podsjeća na cvijet akacije (bagrema), koji polako prelazi u notu breskve, da bi retro okus sve na kraju vratio u citrusne note. Ovako suptilno isprepletene esencije donose jedan poseban doživljaj pri svakom gutljaju našeg vina.

Berba grožđa za mladu malvaziju je klasična – sredinom rujna, kada je u zrelim bobicama optimalna količina ključnih sastojaka. No specifičnost je u spravljanju i proizvodnji, jer grožđe ide na prešanje direktno iz vinograda. Tim prešanjem se izvlači samotok (mošt), koji potom odmah odlazi na fermentaciju za spremanje u bocu. Ostala vina, koja imaju dulji vijek od mlade malvazije, zapravo dozrijevaju i grožđe fermentira zajedno s potkožicom, što je ključno za sazrijevanje.

I zato, neka ovoga ljeta mlada malvazija Franc Arman bude nezaobilazan dio vašeg postojanja i uživanja u životu. Dođite u našu vinariju, probajte, okusite, doživite.

franc-arman-vina-12