Malo što zaokružuje cjelinu našeg života kao pjenušac. Jer on će uvijek obilježiti najvažnije i najemotivnije događaje u našem životu – vjenčanja, rođenje djece, poslovne i privatne uspjehe, korak u svaku novu godinu koja nam donosi i novi ciklus ostvarenja želja ili uspjeha…

Pjenušac je uvijek tu da zapečati naše životne posebnosti, a upravo posebnosti, uostalom, i krase pjenušavo vino. Ono se ne može ni sa čim usporediti.

Mi u obitelji Arman bili smo pioniri na području Istre u spravljanju pjenušca od autohtone sorte malvazije charmat metodom. Na taj smo se korak odlučili 2011. godine želeći sve što radimo podići na još višu razinu, a ujedno ohrabreni iskustvima iz Italije gdje smo često u restoranima pili dobre pjenušce i vidjeli da je kultura njihova ispijanja tamo na zavidnoj razini. Uz želju da tako nešto prenesemo i na naše prostore, ujedno smo htjeli pokazati da se od jedne sorte može napraviti više vrsta posve drugačijih vina. Tako u ponudi vinarije Franc Arman imamo malvaziju svježu, malvaziju odležanu u drvu te naš biser naziva Perla Bianca, pjenušavu malvaziju. Protkana aromama koje podsjećaju na citruse i bagremov cvijet, ona je poseban doživljaj za ljubitelje vina. Napravljena je charmat metodom, odnosno, fermentacijom u tanku. Kod charmat metode karakteristično je to što ne upotrebljavamo obične tankove, već ojačane i mnogo deblje koji mogu izdržati pritisak što ga zahtijeva ovaj postupak fermentacije, dug 11 mjeseci.

Kada smo krenuli u priču s pjenušcem prije osam godina, u vinariji Franc Arman proizveli smo 3.000 boca pjenušca. Danas proizvodimo 10.000 boca, a naša Perla Bianca prepoznatljiva je naširoko i omiljena među ljubiteljima vina. Zajedno, tako, malo po malo, s mnogo ljubavi i predanosti, gradimo kulturu ispijanja pjenušaca na području Hrvatske i sa zadovoljstvom gledamo kako naš trud daje rezultate.