franc-arman

O međuljudskim odnosima toliko je već izrečeno i napisano kroz povijest čovječanstva, no postoji ta jedna vrsta odnosa koja je jednako duboka i emotivna, a čovjek je samo s jedne strane cjeline. S druge su njegovi vinogradi i vino, priroda u svojoj maksimalnoj snazi i ljepoti, neopisivo širokogrudna kada je iskreno cijeniš i voliš te s poštovanjem slijediš njezina pravila. Vinar i njegovo vino specifična su simbioza. Baš poput dugovječnog braka za koji će vam svi koji ga žive reći isto – mnogo ljubavi, poštovanja, uvažavanja, ali i kompromisa.

Pa baš na takvim postulatima se temelji i cjelokupan rad vinarije Franc Arman, koji rezultira vrhunskim vinima te osebujnim mirisima i okusima u svakoj boci koja nađe svoje mjesto u našem vinskom podrumu. Gledano kroz prizmu brojki, riječ je o 900 hektolitara vina svake godine u kojem najveći postotak, 40 posto, čine istarska malvazija i teran. Izuzetno pazimo da se ne prijeđe ona crta razgraničenja između obiteljske i industrijske proizvodnje. Jer već generacijama dišemo za svoj obiteljski posao vodeći se idejom da iz skladnog odnosa s prirodom i svojim vinogradima izvučemo maksimum i ponudimo ga ljudima u najboljem mogućem izdanju, u premium vinima s najboljim mogućim karakteristikama.

Zato se naši vinogradi u pitoresknom seocetu Narduči, nadomak Vižinade, ne prihranjuju mineralnim gnojivima. Umjesto toga, tlo zatravljujemo. Nakon berbe posijemo travnu smjesu uljane repice, divljeg graška, žitarica… Kada naraste malčiramo je, pustimo da se zagnoji i potom je oremo. Taj prirodni uzgoj jedan je od aduta naše vinske proizvodnje, jer vinogradi ovakav pristup višestruko i bogato nagrađuju. A vrhunsko vino koje je produkt predanog i savjesnog rada opipljiv je dokaz što se može izroditi iz sprege emocija, razuma i znanja. Vinarija Franc Arman to svake godine iznova pokazuje na još bolji i kvalitetniji način.