Vinarija Franc Arman trenutačno njeguje 21 hektar vinograda, a uskoro ćemo posaditi još četiri hektara, a iako će vam se učiniti da to već nalikuje na plantažu, mi zapravo njegujemo bioraznolikost u vinogradu, kroz različite sorte grožđa koje uzgajamo jedne kraj drugih.
Najveću površinu naših vinograda prekrivaju najpoznatije, najbolje i najpopularnije autohtone istarske sorte, malvazija koja kod nas raste na deset hektara i teran na pet hektara. Međutim, imamo i druge sorte: od bijelih chardonnay, sauvignon blanc, pinot sivi i muškat žuti, a od crnih još merlot i cabernet franc.
Ako su malvazija i teran najpoznatije, najpopularnije i najtraženije istarske autohtone sorte, zašto onda uzgajamo i grožđe drugih sorti i zašto onda radimo vina od tih drugih sorti? Iz nekoliko razloga. Naši kupci, primjerice, često pitaju imamo li još štogod povrh malvazije i terana, pa nastojimo zadovoljiti i njihovu znatiželju.
Zatim, neke su nam sorte drage jer su izrazito zahvalne za njegu u vinogradu, kao što je recimo merlot, ali neke druge, kao što je primjerice cabernet franc, su nam izazovne baš zato što je njihov uzgoj zahtjevniji. Neke sorte smo posadili zato što ih drugdje u Istri ima jako malo, primjerice pinot sivi, a neke su u našim vinogradima baš zato što ih mi sami jako volimo.
Raznolikost sorti, aroma i okusa u etiketima vina vinarije Franc Arman tako može i zadovoljiti (ili iznenaditi) kušače koji posjećuju našu vinariju u Nardučima, i pružiti mogućnost kreativnih kombiniranja naših vina s različitom hranom, i uljepšati neka naša raspoloženja i duševna stanja kada nam, samima ili u dobrom društvo, ne treba ništa više osim čaše vina.