Tijekom zime i ranog proljeća nas vinare rjeđe se može vidjeti u javnosti, no to ne znači da spavamo zimski san, Naprotiv, imamo mnogo posla, i u podrumu kako bismo vina iz prethodne berbe kvalitetno proveli kroz sve faze njihova dozrijevanja sve do punjenja u boce, i u vinogradu kako bismo naše loze pripremili za novu vegetacijsku sezonu.
Zrelo proljeće, ono doba kada sunčani sati postaju izdašniji, priroda se budi, a ljudi obnavljaju društveni život, vrijeme je kada i mi vinari postajemo živahniji i češće se odazivamo pozivima na vinske manifestacije kojih biva što više kako se približava najtopliji dio godine. Za nas su ta vinska događanja zanimljiva jer na njima možemo predstaviti nova izdanja odnosno nove berbe naših vina, i čuti prve reakcije naših kušača.
Već tradicionalno je prvi događaj u kojemu sudjeluje i vinarija Franc Arman proljetna degustacija mladih malvazija En Primeur, koju udruga Vinistra organizira u zagrebačkom hotelu Esplanade. Na tom En Primeuru premijerno smo predstavili našu mladu malvaziju iz berbe 2022., koja je tada još bila u bačvi, te naš pjenušac od malvazije Perla Bianca iz berbe 2021., a pokazalo se da će upravo ta dva vina, uz naš rose, biti najtraženija i na vinskim događanjima koja će uslijediti koji tjedan kasnije.
S početkom proljeća u zagrebačkom je hotelu Esplanade udruga Vinistra po prvi put organizirala događanje nazvano Vintage malvazija, predstavljanje zrelih malvazija, na kojem je i naša vinarija Franc Arman predstavila svoj adut u ovom vinskom stilu: odležanu malvaziju Classic iz berbe 2019., njegovanu devet mjeseci u drvenim bačvama.
U nastavku proljeća uslijedila su dva važna vinska festivala u primorskom dijelu Hrvatske: festival WineRi u Rijeci i odmah zatim Zadar Wine Festival. Na oba smo festivala predstavili našu svježu malvaziju, koja je od 30. ožujka i službeno na tržištu, naš pjenušac Perla Bianca 2021., i naš rose od terana i cabernet franca: sva ova tri vina posebno su popularna kod mlađe publike.
Promotivni put naše mlade malvazije nastavljen je i ‘Velikom sedmicom’ odnosno po prvi put priređenim premijernim kušanjem najboljih mladih malvazija Poreštine, a na rekreativno-hedonističkom pohodu Viva Vino Vižinada smo uz mladu malvaziju, pjenušac i rose, predstavili još i naš teran iz berbe 2020. godine.
Nastupit ćemo i na najvećem regionalnom vinskom sajmu Vinistra u Poreču od 5. do 7. svibnja gdje ćemo predstaviti sva naša najvažnija vina, a za vrhunac proljetne predsezone vinskih manifestacija, tradicionalni Dan otvorenih vinskih podruma Istre koji će se održati u nedjelju 28. svibnja, pripremili smo i jedno gotovo nevjerojatno iznenađenje za sve vinoljupce koji taj dan posjete našu vinariju. O tome detaljnije – kada dođe vrijeme.