Tijekom prosinca u Centru za posjetitelje Maraston u Vižinadi održane su tri zanimljive interaktivne kulinarske radionice naziva “Show cooking – slow food” na kojima su polaznici pod mentorstvom vrhunskih chefova učili spravljati tradicionalne istarske namirnice na novi i maštovitiji način, a onda i sljubljivati jela s odgovarajućim vinima. I mi smo bili dio ove jedinstvene gastro priče kad je radionicu s dvadesetak polaznika vodio osebujni i nadaleko poznati chef Deniz Zembo, a s obzirom na meni, za tu smo večer pripremili naš charmat pjenušac od malvazije Perla Bianca, odležanu malvaziju Classic te merlot Superior.
Prvi zadatak mnogima je bio pravo otkriće, jer je Zembo spravljanje tradicionalnih pljukanaca prezentirao na potpuno drugačiji način. Pa su u tijesto svi hrabro stavljali začine po želji, od onih egzotičnih do sjeckanog vlasca, s obzirom da je mašti samo nebo granica. Pljukance raznih aroma, koje su sami zamijesili i skuhali, polaznici su probali s ramstekom koji je prethodno odležao u vakuumu dva tjedna, pa su listići mesa samo kratko poprženi na tavi, uz odgovarajući umak. Kako bi doživljaj ovog sjajnog jela bio potpun, uz njega se pio Franc Arman merlot Superior.
Na red je došla priprema goveđih obraza koji su se prethodno kuhali u vakuumu 18 sati na 82 stupnja, a tijekom radionice kao prilog uz njih napravljen je pire od celera i krumpira. S obzirom na način pripreme mesa ovo jelo je doista iznimno, a eksplozija oduševljenja uslijedila je kad se sljubilo s našom odležanom malvazijom Classic.
I naravno, za kraj ove fantastične večeri valjalo se zasladiti, pa su chef Deniz Zembo i njegov pomoćnik Đorđe Nikolić Đole prezentirali polaznicima kako napraviti čokoladni fudge za koji treba imati volje i strpljenja, ali rezultat je istinski impresivan. Kockice pečenog kolača položene su na kremu od bijele čokolade i limete te ukrašene preljevom od malina, a kruna svega u ovoj slatkoj priči bila je naša diva – Perla Bianca.
Nadamo se da smo vas inspirirali na neke nove kulinarske pothvate i maštovite gastro kreacije, a što god kuhali, neka neizostavan dio tog doživljaja budu i Franc Arman vina. Jer stvorena su s ljubavlju, za svako jelo i svaku priliku.